Onemocnění zvané salmonela vám určitě nezní úplně cize. Máte však dostatek informací? Víte, co je to přesně za onemocnění, jak se projevuje a jaký je její přenos?

O salmonele

Salmonela (neboli salmonelóza) představuje průjmové bakteriální onemocnění, které se do těla dostane ústy. Jejím původcem je obvykle Salmonella enteritidis.

Salmonela se projevuje především vodnatým průjmem, který je velmi vyčerpávající, protože se opakuje i vícekrát než 20 krát za den. Dalšími příznaky jsou křeče v břiše, nauzea, zvracení, bolesti hlavy či horečka. Kvůli častému průjmu dochází k dehydrataci, která je nebezpečná především pro malé děti, staré osoby a lidi s oslabeným imunitním sytém.

Nejčastěji kontaminovanými potravinami jsou syrová či nedostatečně vařená vejce, uzeniny, různé salámy, nedostatečně grilované maso atd. Ovšem k nákaze může dojít i nedostatečně umytým nožem, kterým krájíme syrové maso a poté jiné suroviny. Proto i při přípravě pokrmů dbejte na hygienu.

Hlavní prevencí nemoci je dostatečná tepelná úprava potravin, především těch rizikových.

Při léčba je důležité soustředit se na doplňování tekutin, aby se u pacienta nerozvinula dehydratace. V akutním případě dostane infuzi. Podávají se i léky na desinfekci střev, proti zvracení, případně další. Důležitá je také dieta.

Jak se přenáší salmonela

Salmonela se přenáší konzumací infikovaných potravin či pitím vody, ve kterých se bakterie salmonely nachází. Onemocnění se projevuje cca po 8 hodinách po požití kontaminovaných potravin.

K nákaze salmonelou může dojít i od nemocného člověka či zdravého bacilonosiče, který se sice cítí zdravý, ale má stále pozitivní nález na salmonelu. I zde se bakterie do organismu dostávají přes zažívací systém, takže je skutečně důležité, aby když je v nějaké domácnosti člověk se salmonelou, se pečlivě dodržovaly zásady hygieny, především po použití WC a před konzumací jídla.