Střevní chřipka není nikterak vzácnou nemocí. Možná víte, že jde o nakažlivé onemocnění. Také jste s ní přišli do kontaktu a čekáte, jestli se u vás projeví? Jaká je její inkubační doba a co je dobré o střevní chřipce vědět?

O střevní chřipce

Střevní chřipka (odborně gastroenteritida) je onemocnění postihující trávicí soustavu, především střeva. Jde o jejich zánět. Může jít o virovou či bakteriální nákazu.

Nástup střevní chřipky je obvykle náhlý a mezi její hlavní příznaky patří nechutenství, nauzea, zvracení, průjem, zvýšená teplota, malátnost, bolesti v břiše, nadýmání, únava, bolest svalů a kloubů.

S mírnějším průběhem střevní chřipky obvykle lidé k lékaři ani nechodí. Ovšem pokud zvracení a průjem trvají více než dva dny, bolesti jsou silné, máte-li vyšší teplotu či je ve stolicí krev, určitě si k doktoru zajděte.

Při střevním onemocnění je také velmi důležité dávat pozor na dostatečný pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci organismu. Nejste-li schopni udržet žádné tekutiny, jde o důvod navíc k návštěvě lékaře.

Léčba se odvíjí od toho, zda jde o virové či bakteriální onemocnění. V druhém případě se obvykle nasazuje živočišné uhlí a někdy i antibiotika. U virové nákazy je třeba dodržovat přísnou dietu. Ta je nutnou součástí léčby také u virového onemocnění.

Inkubační doba střevní chřipky

Inkubační doba střevní chřipky (tedy období, které uplyne od okamžiku, kdy se nákaza dostane do organismy, do doby, kdy se nemoc projev) je různá. Záleží totiž na tom, jaký je původce onemocnění. Někdy se projeví už po několika hodinách, jindy to trvá několik dní. Pět dní je obvykle maximum. Pokud jste do styku s nákazu přišli před delší dobou, je už více než pravděpodobné, že se střevní chřipka u vás neobjeví.