Nadýmání je velmi nepříjemné, zvláště ve společnoti dalších lidí. V článku si povíme jaké jsou hlavní příčiny nadýmání a plynatosti.

Nadýmání po jídle

Nadýmání občas potká každého, hlavně po nevhodných jídlech. Problém nastává až ve chvíli, kdy se nadýmání objevuje téměř po každém jídle. To se pak může jednat o nějaký závažnější zdravotní problém. Při nadýmání odcházejí ze střev plyny, které se tam nahromadily. Je to velmi nepříjemný problém, který má i své sociální aspekty.

Nadýmání: možné příčiny

Nadýmání může mít různé příčiny. Pojďme si vyjmenovat ty hlavní příčiny nadýmání a plynatosti:

  • nevhodné potraviny – nadýmání často vzniká po luštěninách, jednoduchých cukrech a u sladkých bublinkových limonád.
  • potravinové alergie – nadýmání může ukazovat na některou z potravinových alergií. Ať už to je alergie na kravské mléko nebo alergie na lepek.
  • přemnožení kvasinek – máme rozhozenou střevní mikroflóru. Kvasinky kvasí potraviny. Kandidoza vzniká hlavně po antibiotické či hormonální léčbě. Pro vyléčení je třeba držet přísnou protikvasinkovou dietu, užívat něco na likvidování kvasinek a do střev osadit dobré bakterie pomocí probiotik.
  • trávící enzymy – naše tělo tvoří nedostatek trávicích enzymů, které se podílejí na trávení přijaté potravy.
  • zácpa – zpomalujete průběh střevních pohybů a díky tomu se mohou kvasinky více množit.
  • stres – také přispíví k rozvoji nadýmání.
http://www.alergicka.cz/alergie-na-bilkovinu-kravskeho-mleka/